Vänta inte med att skriva hyresavtal om du hittat en bra hyresgäst, risken är annars att någon annan uthyrare hinner före! Blocket Bostads digitala hyresavtal är enkelt att använda, och ger dig dessutom många fördelar under uthyrningen.
- Skapa hyresavtal direkt i chatten
- Signera avtalet digitalt med BankID
- Kan min hyresgäst signera utan BankID?
- Kan jag skriva ut mitt hyresavtal?
- Vad ingår i hyresavtalet?
- Jag har hittat hyresgäst utanför Blocket Bostad
- Skriv avtal åt någon annan
- Glöm inte tillstånd
- Oroa dig inte över besittningsskydd
Den här artikeln handlar om långtidsuthyrning. För information om semesterboenden titta här!
Skapa hyresavtal direkt i chatten
I din konversation med hyresgästen, klicka på knappen “Till hyresavtal” i högerspalten för att smidigt generera ett färdigt hyresavtal! Avtalet baseras på de uppgifter du angivit i din annons.
Du kan enkelt redigera olika parametrar efter önskemål innan du går vidare till signering. Hyresgästen kan inte göra några ändringar på egen hand, utan du som hyresvärd har full kontroll över innehållet i avtalet. Hyresgästen kan däremot ta del av avtalsutkast på både svenska och engelska, för att på så vis kunna efterfråga justeringar till dig via chatten.
Signera avtalet digitalt med BankID
När du är nöjd med innehållet i hyreskontraktet kan du enkelt signera det digitalt med BankID. Klicka på “Acceptera och signera” för att initiera signeringsprocessen. Du kommer som hyresvärd att få signera det först, efter att du gjort det kommer hyresgästen att få göra detsamma.
Kan min hyresgäst signera utan BankID?
Det är inga problem alls! Om hyresgästen saknar BankID kommer den få alternativet att signera via fotolegitimation istället.
Kan jag skriva ut mitt hyresavtal?
En kopia på det undertecknade hyresavtalet kommer att skickas till er båda per email efter att ni signerat. Det kommer även att finnas tillgängligt på dina sidor på Blocket Bostad, så att du enkelt kan ladda ner och skriva ut det vid behov.
Vad ingår i hyresavtalet?
Hyresavtalet är ett standardavtal som är utformat enligt de lagar som reglerar uthyrning av bostäder – Hyreslagen (Jordabalken 12 kap) och Privatuthyrningslagen (Lag om uthyrning av egen bostad).
Hyresavtalet är uppdelat i fem huvudrubriker: i) Hyresobjektet ii) Hyresavtalets giltighetstid och uppsägningsperiod iii) Hyra och deposition iv) Vård, skötsel och trivsel v) Övrigt.
Paragraferna i avtalet reglerar bland annat uthyrningsperioden och att bostaden ska vara i godtagbart skick innan inflyttning. Det förbinder också hyresgästen att ta god hand om bostaden, genast rapportera eventuella skador och efterfölja de ordningsregler som gäller i föreningen.
I hyresavtalet finns även en paragraf som gör gällande att hyresvärden överlåter fordringar att betala hyra och eventuell deposition till Qasa AB samt att hyresgästen bekräftar detta. Qasa AB är inte en part i hyresavtalet men förbinder sig att betala ut hyran till hyresvärden enligt punkt 6.1 i våra användarvillkor.
Jag har hittat hyresgäst utanför Blocket Bostad
Även om du hittat en hyresgäst på egen hand, kan du använda dig av vårt hyresavtal och ta del av alla dess fördelar. Hör av dig till vår support så hjälper vi dig!
Vem behöver signera avtalet?
Det går jättebra att hjälpa någon annan med avtalet. Det är däremot viktigt att samma hyresvärd som ID-verifierat sig vid publicering av bostaden, också är den person som signerar avtalet. Om du hjälper någon annan med processen, gör det då inte från ett konto i ditt namn. Be istället personen som sedan ska stå på avtalet skapa och verifiera kontot.
Om ni är fler som äger en bostad tillsammans så är det bara en som behöver och kan signera avtalet. Det är däremot möjligt att inkludera den andra personens namn så det också står med i avtalet. Vill du göra det så kan du kontakta vår support så hjälper vi er med det!
Glöm inte tillstånd
Kontrollera att du har tillstånd från din förstahandsvärd eller bostadsrättsförening för att hyra ut din bostad. Det är något du kan göra efter/samtidigt som du skriver hyresavtalet. Här kan du läsa mer om tillständ.
Oroa dig inte över besittningsskydd
Besittningsskydd är något många oroar sig över helt i onödan. Man tror, felaktigt, att en hyresgäst som inte vill flytta ut när hyresperioden äver över kommer att skyddas av juridiken. Sanningen är att:
- Om du hyr ut en hyresrätt, träder besittningsskyddet in först efter att hyresperioden har varat i över två år i följd. Detta kan dessutom avtalas bort i ett separat avtal, tyvärr inte i själva hyresavtalet.
- Om du hyr ut en bostadsrätt finns inget besittningsskydd alls. Det finns alltså inget att avtala bort i det fallet.
Du kan läsa mer om detta direkt på Sveriges Domstolar.