När du har skrivit ett kontrakt med en hyresgäst är det viktigt att se till att allt är ordnat och klart innan inflyttningen. Här följer en checklista med de punkter som är viktiga för dig som hyresvärd att ta ansvar för.
- Vi hjälper dig med städning
- Sätt ihop en inventarielista
- Förvara dina saker
- Samla information till din hyresgäst
- Skriv en nyckelkvittens
- Adressändring och folkbokföring
Vi hjälper dig med städning
Flyttstädning är något som sätter förväntningarna för hyresgästen om hur bostaden ska lämnas tillbaka. Det är ditt ansvar som hyresvärd att se till att bostaden är i gott skick för hyresgästen som flyttar in. För att undvika missförstånd och eventuella tvister är det viktigt att flyttstädningen görs ordentligt och professionellt.
Vi har tagit fram ett städerbjudande i samarbete med Qleano, anpassat för bostadsuthyrning. Så att du kan känna dig säker på att städningen lever upp till alla avtalsmässiga krav, utan att själv lyfta ett finger. Här kan du boka din Qasa-städning.
Om du eller hyresgästen väljer att städa själva, försäkra er om att alla punkter som ingår i Qasa-städningen uppfyllts.
Sätt ihop en inventarielista
Det första steget är att försäkra dig om att du och hyresgästen är överens om hur bostaden såg ut vid inflyttningen. Detta är viktigt för att undvika onödiga tvister vid utflyttningen. En inventarielista och ett besiktningsprotokoll som är dokumenterade och bevittnade av båda parter kan fungera som bevis om det skulle uppstå några problem.
Längst ner på sidan kan du ladda ner en mall för inventarielista och besiktningsprotokoll som kan underlätta processen.
Förvara dina saker du inte får plats med i nya bostaden
Om du hyr ut möblerat kan det vara en god idé att förvara dina egna ägodelar någon annanstans om de inte får plats i den nya bostaden eller om du inte behöver dem just nu. Om du inte har tillgång till ett förråd kan du samarbeta med företag inom förvaring som erbjuder enkla och smidiga lösningar.
Samla värdefull information till hyresgästen
Som hyresvärd kan du göra det lilla extra genom att ge hyresgästen en lista med matnyttig information. Det kan vara saker om bostaden, området eller grannarna som kan vara till hjälp för hyresgästen. Ta med exempelvis information om proppskåpet, tvättstugan, eventuella regler i området och kontaktuppgifter till bostadsrättsförening eller hyresvärd för olyckor eller problem. Detta är mycket uppskattat av hyresgäster och skapar en god relation mellan parterna.
Skriv en nyckelkvittens
För att undvika oklarheter om nycklar och hyresgästens skyldigheter vid eventuellt nyckeltapp är det viktigt att både du och hyresgästen skriver under en nyckelkvittens vid inflyttningen. Detta dokument blir ett bevis på att nycklarna har överlämnats och att båda parter är medvetna om ansvarsfördelningen.
Längst ner på sidan kan du ladda ner en mall för nyckelkvittens som kan underlätta processen.
Adressändring och folkbokföring
När du hyr ut i andra hand behöver du inte göra någon adressändring, och det påverkar inte din folkbokföring. Du kan fortsätta vara folkbokförd på din vanliga adress även om du hyr ut din bostad till någon annan. Se bara till att alla räkningar kommer rätt, det kan annars vara en risk att till exempel avgiften från bostadsrättsförening/hyresavier från fastighetsägaren lämnas i brevlådan.
Vill du göra en adressändring gör du det enkelt med BankID via Skatteverket.
Genom att se till att allt är ordnat inför hyresgästens inflyttning kan du skapa en smidig och trygg uthyrning för både dig som hyresvärd och hyresgästen. Om du har några frågor eller funderingar längs vägen, är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig gärna!