Om du har skrivit kontrakt med en hyresgäst så vill du så klart inte missa något som förväntas av dig innan inflytt. Här följer en checklista med det som i de flesta fallen är ditt ansvar, eller åtminstone ligger i ditt intresse att fixa innan andrahandshyresgästen flyttar in.
1. Sätt ihop en inventarielista
Det är viktigt att försäkra sig om att du och hyresgästen är överens om hur det såg ut i bostaden den dagen hyresgästen flyttade in. Finns detta inte dokumenterat och bevittnat av båda parter riskerar man en onödig tvist vid utflytt. Bevisbördan ligger nämligen på hyresvärden vid en eventuell tvist. Här hittar du mer information om att skriva inventarielista och besiktningsprotokoll.
2. Förvara dina saker du inte får plats med i nya bostaden
Även om du hyr omöblerat så kanske du känner att du behöver förvara en del egendomar som kanske inte får plats i den nya bostaden eller av andra anledningar inte behövs just nu. Har du då inte tillgång till något förråd kan det vara bra att förvara det någon annanstans. Det finns en hel del olika alternativ på marknaden och vi samarbetar därför med två företag inom förvaring för att du enkelt ska kunna välja det alternativ som är bäst för dig.
Vi rekommenderar:
Vinden erbjuder upphämtning och utkörning av allt du kan behöva förvara - oavsett storlek. Allt du förvarar hos Vinden fotograferas och läggs in i deras app så du får en tydlig översikt över ditt förråd. Du beställer när som helst hem dina saker igen. De erbjuder dessutom flytthjälp om du skulle behöva det.
Till skillnad från traditionella förvaringslösningar, tar Vinden betalt baserat på den volym du faktiskt använder. Till exempel kostar en flyttlåda bara 19 kr/mån, eller en 2-sits soffa för ca 220 kr/mån. Inser du att behovet inte finns kvar för någonting du förvarat hjälper de även dig med att sälja, återvinna eller donera dina saker, direkt från lagret.
Besök Vinden här för att läsa mer och boka din upphämtning.
3. Planera och genomför flyttstäd
Tänk på att flyttstäd är något som sätter förväntningarna på uthyrningen samt hur man förväntas att lämna tillbaka lägenheten. Se därför till att det blir gjort ordentligt och professionellt. Om du eller hyresgästen mot all förmodan skulle göra det själv är det noga att man får med allt, så att det räknas som en giltig flyttstäd. Vi har därför gjort en checklista som ni kan gå igenom.
4. Skriv en bra-att-veta-lista till din hyresgäst
Om du är en sådan person som vill ge det där lilla extra så är det oerhört uppskattat att som hyresgäst få en lista eller genomgång på matnyttig info. Det kan vara saker om din bostad, området eller om dina grannar. Saker som det kan handla om:
- Var hittar man proppskåpet?
- Informella regler i tvättstugan?
- Någon granne som brukar klaga om man är högljudd?
- Närmsta/bästa matbutiken?
- Någon händig granne som man kan kontakta om det händer något?
- Kontaktuppgifter till bostadsrättsförening/hyresvärd om någon olycka skulle inträffa?
5. Skriv en nyckelkvittens
För att det inte ska uppstå några oklarheter om vilka nycklar som har lämnats ut eller vad hyresgästens skyldigheter är om man har tappat bort en nyckel är det viktigt att ni skriver en nyckelkvittens vid inflytt. Nedan finner ni därför ett dokument för nyckelkvittens. Ladda ner pdf:en, skriv ut den och se till att både hyresgäst/uthyrare signerar.