Reglerna gällande uthyrning gör många både osäkra och oroliga, och dessutom skiljer de sig beroende på vilken typ av bostad det gäller. I denna artikel förklarar vi allt du behöver veta när du ska hyra ut din bostadsrätt.
Andra guider du kanske är intresserad av:
- Krävs tillstånd för att hyra ut i andra hand?
- Hur skriver man ett andrahandskontrakt?
- Måste man betala skatt när man hyr ut i andra hand?
Hur hög får hyran vara när jag hyr ut min bostadsrätt?
När du hyr ut en bostadsrätt har du och din hyresgäst ganska stor frihet att själva komma överens, men hyran bör inte överstiga kapitalkostnaden + driftkostnaden. Kapitalkostnaden är de räntekostnader du skulle haft ifall bostaden var fullt belånad, och driftkostnaden är avgift till förening, el, bredband etc. Om hyran skulle vara högre än det beloppet så kan hyresnämnden på begäran av hyresgästen, kräva att hyran ska sänkas. För hyresrätter ser reglerna för hyressättning annorlunda ut. Läs mer om vilken hyra du bör ta för hyres- och bostadsrätter i vår hyresättningsguide.
Kan hyran på min bostadsrätt sänkas med retroaktiv verkan?
Om du hyr ut en bostadsrätt och tar för mycket i hyra kan du inte bli återbetalningsskyldig. Däremot kan andrahandsgästen anmäla dig till hyresnämnden om hyran är oskäligt hög, som då kan ställa krav på att en för hög hyra sänks. Hyran kan bara sänkas med retroaktiv verkan på hyresrätter.
Vilka uppsägningstider gäller när jag hyr ut min bostadsrätt?
För både hyres- och bostadsrätter gäller avtalet på obestämd tid om inget annat tidigare avtalats. Vill man däremot säga upp avtalet innan hyrestidens slut är det följande som gäller: För bostadsrätter är det 1 månads uppsägningstid för hyresgästen, och 3 månaders uppsägningstid för hyresvärden, detta oavsett hyrestid. Till skillnad från vad många tror, kan dessa bestämmelser inte avtalas bort. Här kan du lära dig mer om uppsägningstider för hyres- och bostadsrätter. Det kan vara ganska skönt att ha koll på detta innan man hyr ut. Det finns också ett värde i att låta andrahandshyresgästen vara medveten om dessa tidsramar, kanske främst för att de inte kan ändras på i avtalet och gäller alla.
Har hyresgästen i en bostadsrätt besittningsskyddet?
Vid uthyrning av en bostadsrätt så saknar andrahandshyresgästen helt besittningsskyddet. Besittningsskydd - eller Besittningsrätt som det ibland kallas - kan sammanfattas som att andrahandshyresgästen är skyddad mot att kastas ut direkt när hyrestiden är över. Om du däremot hyr ut en hyresrätt kan du påverkas av besittningsskyddslagarna.
Har jag tillstånd att hyra ut min bostadsrätt?
Det enda tillfället då tillstånd kan nekas, är om uthyrning ska ske systematiskt som "näringsverksamhet". Detta är sedan en förändring i Bostadsrättslagen i juli 2014 där man istället för ”beaktansvärda skäl” nu endast behöver ”skäl” för att få tillstånd till uthyrning, vilket gör det mycket svårare för bostadsrättsföreningar att neka tillstånd. För att få hyra ut en hyresrätt finns däremot andra krav. Läs mer om hur tillstånd fungerar för både hyres- och bostadsrätter i vår tillståndsguide.