Se den här texten som din övergripande guide inför lägenhetsuthyrningen. Vill du ha mer detaljerad information kan du klicka på länken till respektive guide.
Andrahandsuthyrning präglas av flera regler som kan kännas otydliga vid en första anblick, därför har vi tagit fram en serie detaljerade guider för dig som funderar på att hyra ut lägenheten. All information du kan tänkas behöva finns här samlad så att det är lätt för dig som hyresvärd.
Skillnader vid uthyrning av hyresrätt och bostadsrätt
Beroende av om det är en hyresrätt eller en bostadsrätt du tänker hyra ut skiljer sig bestämmelserna mycket. Detta är framförallt gällande regler kring hyressättning, uthyrningstillstånd och uppsägningstid. Generellt kan man säga att hyresrätter är betydligt hårdare reglerade än vad bostadsrätter är.
- Här kan du läsa mer om att hyra ut en hyresrätt
- Här kan du läsa mer om att hyra ut en bostadsrätt
Tillstånd för att hyra ut lägenheten
När du väl har bestämt dig för att hyra ut lägenheten är det dags att tänka på tillstånd. Att hyra ut utan tillstånd är att hyra ut svart vilket kan medföra problem längre fram. En bostadsrättsägare som hyr ut utan tillstånd från föreningen kan, efter upprepade anmärkningar, bli ombedd att sälja lägenheten och flytta. En hyresrättsinnehavare som hyr ut utan tillstånd från fastighetsägaren riskerar att förlora sitt hyresavtal. Därför är det väsentligt att du vet när tillstånd krävs, hur du ansöker om uthyrningstillstånd samt under vilka förutsättningar tillstånd får ges.
- Här kan du läsa mer om tillstånd
Hur mycket du kan hyra ut för
Hyran är en annan viktig faktor vid uthyrning. Hur hög hyran kan och får vara beror på huruvida uthyrningen avser en hyresrätt eller bostadsrätt. Hyran vid uthyrning av hyresrätter regleras nämligen enligt bruksvärdesprincipen. Tar du ut en för hög hyra kan hyresgästen begära prövning hos Hyresnämnden om oskäligt hög hyra, något som kan leda till återbetalningsskyldighet. För bostadsrätter är hyran mindre reglerad och Hyresnämnden kan enbart be dig sänka hyran framåt i tiden.
- Här kan du läsa mer om hyressättning
- Om du vill veta mer om hur mycket lägenheter som liknar din hyrs ut på marknaden idag, kan du använda Hyreskollen (marknadens smartaste hyreskalkylator).
Hur man skriver andrahandskontrakt
Att skriva ett andrahandskontrakt korrekt och säkert är inte helt lätt. För att undvika konflikter, missförstånd och framtida tvister är det viktigt att specificera vad som ska ingå i uthyrningen. Avtalet bör exempelvis innehålla hyresperiodens längd, hur bostaden ska användas samt hur och när betalning ska ske. På vår plattform skapar du enkelt ett säkert andrahandskontrakt med alla väsentliga detaljer i vårt smarta kontraktverktyg.
Här kan du läsa mer om vad ett andrahandskontrakt borde innehålla
Försäkring vid andrahandsuthyrning
De flesta hemförsäkringarna täcker vanligtvis inte alla skador som kan uppkomma i bostaden under uthyrningen. Rödvinsfläckar i soffan, märken på köksbänken och repor i golvet är alla exempel på skador som med stor sannolikhet inte kommer täckas av din egna hemförsäkring.
För att skydda dig mot sådana skador behöver du som hyresvärd en Uthyrningsförsäkring.
Läs mer om den här.
Beskattning när du hyr ut i andra hand
Vid uthyrning av en bostad kan man behöva skatta för hyresintäkterna. Du har rätt till ett schablonavdrag till värdet av 40 000 kr. Hyr du ut för över 40 000 kr sammanlagt under ett år, blir du skatteskyldig för de hyresintäkter som överstiger det beloppet. Med andra ord är hyresintäkter som uppgår till ett belopp lägre än 40 000 kr skattefria. Beskattning av hyresintäkter sker i inkomstslaget kapital med skattesatsen 30 %. Schablonavdraget gäller per år samt per bostad.
- Här kan du läsa mer om beskattning
Har du någon fråga du inte fått svar på, tveka inte att ta kontakt med oss via vår chatt.