Att hyra ut en hyresrätt går minst lika bra som hyra ut en bostadsrätt. Här hittar du all information du behöver för att hyra ut din hyresrätt.
Andra guider du kanske är intresserad av:
• Krävs tillstånd för att hyra ut i andra hand?
• Hur skriver man ett andrahandskontrakt?
• Måste man betala skatt när man hyr ut i andra hand?
Hur hög får hyran vara vid uthyrning av hyresrätt?
När du hyr ut din hyresrätt i andra hand gäller bruksvärdesprincipen, och du är då begränsad när det kommer till hur hög hyra du får ta. Det är då den hyra som du betalar till din hyresvärd som gäller. Med det sagt får du givetvis lägga på för fasta driftkostnader (t.ex. TV, bredband, parkering). Om du hyr ut möblerat har du också möjlighet till att lägga på max15 procent på förstahandshyran. För bostadsrätter ser reglerna kring hyressättning annorlunda ut. Läs mer om vilken hyra du bör ta för bostads- och hyresrätter i vår hyresättningsguide.
Kan hyran på min hyresrätt sänkas med retroaktiv verkan?
Om du hyr ut din hyresrätt och tar för mycket i hyra, så kan du i värsta fall bli återbetalningsskyldig till andrahandsgästen i upp till två år tillbaka i tiden. Ett tips är alltså att hålla dig till en skälig hyra, då har du inget att oroa dig över.
Vilka uppsägningstider gäller när jag hyr ut min hyresrätt i andra hand?
För både bostads- och hyresrätter gäller avtalet på obestämd tid om inget annat tidigare avtalats. Vill man däremot säga upp avtalet innan hyrestidens slut, skiljer sig reglerna mellan bostads- och hyresrätt lite grann. För hyresrätter gäller då 1 dags uppsägningstid (om hyrestiden är längst två veckor), 1 veckas uppsägningstid (om hyrestiden är längst tre månader), 3 månader (om hyrestiden är längre än tre månader). Till skillnad från vad många tror, kan dessa bestämmelser inte avtalas bort. Här kan du lära dig mer om uppsägningstider för bostads- och hyresrätter. Det finns också ett värde i att låta andrahandshyresgästen vara medveten om dessa tidsramar, kanske främst för att de inte kan avtalas bort och gäller alla.
Har hyresgästen besittningsskydd när jag hyr ut min hyresrätt?
När du hyr ut din hyresrätt får din andrahandshyresgäst sitt besittningsskydd först när hyresperioden varat i över två år i följd. Besittningsskyddet kan dock förhandlas bort, men då ska detta stå i det påskrivna avtalet. Vad besittningsskydd handlar om, kan sammanfattas som att andrahandshyresgästen är skyddad mot att kastas ut direkt när hyrestiden är över. Det är alltså ett skydd mot att hamna på gatan om man t.ex. inte hittat ett nytt boende. Om första- och andrahandshyresgästen inte kan komma överens så förs tvisten vidare till hyresnämnden (detta om andrahandshyresgästen vill bo kvar i lägenheten). Om du däremot hyr ut en bostadsrätt som faller under lagen om uthyrning av privatbostad gäller inte dessa regler. Läs mer i vår artikel om besittningsskydd.
Har jag tillstånd att hyra ut min hyresrätt i andra hand?
När det kommer till hyresrätter, säger Hyreslagen att hyresvärden ska lämna tillstånd om det förekommer ”beaktansvärda skäl” till uthyrningen. I regel brukar detta handla om ålder, sjukdom, arbete/studier på annan ort, längre utlandsvistelse med mera. För bostadsrätter är lagen inte lika strikt. Du kan läsa mer om hur tillstånd för bostads- och hyresrätter fungerar i vår tillståndsguide.